12 January 2013

Senyum pun jadi SALAH ke??

assalamualaikum...

em,hari ni saya nak cakap pasal sikap orang di mata saya..untuk tahun baru ni, saya akan dgunakan bukan aku lagi..sebab rasa macam agak kurang sopan..baru sedar kan..yelah,umur makin matang so sikap perlu la matang dari sebelumnya,.

sikap manusia kat dunia ni memang macam-macam..kerenah yang pelbagai buat hidup kita warna warni..tapi segalanya akan jadi tak indah bila warna tu campur dengan warna kesakitan.. untuk post kali ni, saya nak cakap pasal apa yang berlaku pada diri saya, bukan untuk mengumpat mengejek atau apa-apa..hanya minta sedikit kesedaran dan buka mata.. 
apa yang kita lakukan apabila kita menemui seseorang..bila kita jumpa dengan orang kita kenal mesti beri salam atau say hai or paling kurang pun senyuman..
apa yang berlaku di mata saya ialah berbeza..saya berjumpa dengan makcik kat pasaraya dan dia sapa saya..so, respon yang saya boleh bagi ialah senym je lah..sebab pada masa tu,makcik itu sendiri yang menyapa tapi saya tak berapa kenal..sepanjang itu saya senyum sahaja sampai la makcik tu tanya pada saya tentang mak dan abah..saya pun jawab pada makcik tu apa yang patut, entah kenapa anak makcik itu mungkin..dia marah pulak..
nak tahu marah kenapa? sebab saya sentiasa senyum..saya tak tahu mana silap senyuman saya tu..takkan saya nak bermasam muka bila berjumpa orang..lagi-lagi orang tua dari saya..agak-agak la kan..lelaki itu tanya, "kenapa kau senyum-senyum,ha?". saya hanya diam kan diri.. yela, terkejut bila disergah sebegitu rupa..
nasib baik,sebelum saya jawab makcik tu dah marah lelaki tu dulu, makcik tu pun cakap lah salah ke dia nak senyum..apa masalah kau..
sekejap je masalah datang, gara saya senyum je dah wat anak beranak jadi haru.. saya pun nak jawab jadi keroh keadaan pulak nanti..lagi bahaya dah la dekat gaint..orang ramai pulak tu..

ok, dah tutup cerita tu.. based on that story, what will u do??if u are in that place..everyone could be do same as me or fight back with that guy..have two different way that u can do...
kalau jadi saya, saya akan diamkan je..

senyuman itu satu sedekah, banyak faedah dari senyuman tu,tapi kenapa gara senyuman ikhlas jadi salah erti kan...kes-kes yang lain pulak, saya bukan nak marah cuma ye la, kes ni tak perlu siapa nak mulakan..bila kita jumpa seseorang senyumlah,itu la yang paling malas kalau nak tegur orang..
jangan jadi sombong..tak kemana sombong tu boleh bawa awak semua..
kalau jumpa orang please la jangan wat muka macam aku tak pernah kenal kau langsung..or tarik muka macam you are not suit with me..ooo,huhuhu..awak..awakk..hilangkanlah perangai tu..kita ni hidup bukan lama..gara awak buat macam tu, awak akan boleh buat hati orang lain terluka..berdosa hukumnya kalau menyakiti hati orang lain..

last pesanan: senyuman itu pengubat bagi kemarahan orang lain..jangan fikir bila orang senyum,orang tu suka kita..kadang-kadang orang senyum sebab menahan kesakitan hati..

assalamualaikum

No comments:

Post a Comment