26 October 2012

MARAH SAMPAI MENCARUT???

assalamualaikum..

apa khabar??
first sekali aku nak sangat ucap selamat hari raya aidiladha..especially untuk somebody yang dah balik kampung tu..hati-hati kat kampung..and kalau balik esok mesti sampai lambat sebab jam so, bila jam jangan marah-marah..apa pun hati-hati k..pesanan sebagai seorang yang invisible..

ok..topik untuk post kali ni mengenai marah..setiap orang ada tahap amuk..or tahap meletup marah dia..

 aku nak cakap pasal sikap orang bila dia tengah marah..
orang kata..marah ni akan jadi bila kita tak puas hati or masa tu syaitan duk merasuk dalam otak kata yang kau marah je dia..sebab dia la kau macam ni la..macam tu la..
bila otak dah bercelaru mula lah darah mendidih..keluar ayat yang bukan-bukan

ok la, sekarang ni aku nak persoalkan sesuatu..kenapa bila orang tengah marah dia akan mencarut?apa function dia?boleh redakan marah ke?tak rasa malu ke sebut perkataan macam tu?
contoh yang selalu aku dengar bila orang tengah marah ialah F,P,L,B,S,MF...banyak sangat la..tak boleh senaraikan..lagipun aku geli la nak sebut ayat yang mencarut ni..aku akui aku pun pernah mencarut tapi tahap ayat S je la..itu pun boleh kira dengan jari bila aku sebut..aku pun nak tahu jugak budaya mencarut ni datang dari siapa..

aku rasa kalau orang tu jenis yang tak mencarut atau tak tahu ayat mencarut mesti dia takkan sebut perkataan bukan-bukan or simbol yang bukan-bukan bila dia marah..
bukan nak kata apa. kadang-kadang tu ada yang tua pun mencarut jugak..pernah sekali ada budak saja-saja mencarut..aku sampai nak tutup telinga sebab tak mampu nak tahan da dengan ayat dia..

lagi satu,marah tu tak elok..boleh bawak sakit jantung je..karang sia-sia je hidup..
kalau sakit hati pun, cakap la elok..or marah saja tapi tak payah keluar ayat macam tu..

pernah waktu dulu..aku tanya kawan aku yang boleh tak kalau marah jangan sampai nak mencarut..dia jawab yang mencarut tu cuma penyedap hati je..biar puas..kalau tak mencarut rasa hati tak tenang..
sampai macam tu sekali..
kadang-kadang perempuan pun mencarut..lelaki apatah lagi..
sudah-sudah la mencarut, apa yang korang cakap mencerminkan diri korang..tak ada faedah pun kalau nak mencarut..lagipun,tak dapat apa-apa dengan mencarut...tak dapat duit pun..yang dapat cuma sakit hati or menambahkan sakit kat hati orang yang mendengar..

mesej yang terakhir, mulut ni memang sedap bercakap..tapi azabnya..faham la sendiri...

wassalam

No comments:

Post a Comment