11 February 2012

erti Sebuah Pengorbanan

assalamualaikum....
apa khabar???sihat tak???sejak akhir2 ni rajin betul aku nak taip post and send kan???tak pe la itu hak masing-masing...

post kali ni aku nak cakap pasal erti sebuah pengorbanan...
tak kisah lah pengorbanan dari ibu bapa,kekasih or diri kita sendiri...
nabi sendiri pun da banyak sangat pengorbanan...

aku selalu terfikir bila setiap kali orang melakukan satu pengorbanan pasti ada satu lagi pengorbanan akan berlaku,tak kisah la sama ada menyakitkan atau menggembirakan...
pengorbanan bagi diri aku adalah mengorbankan sesuatu yang kita sayang or perasaan demi orang lain segalanya demi menjaga hati orang lain...dan lebih baik kita melakukan dengan niat yang baik dan tak manislah kalau kita gadaikan sesuatu demi mengharapkan sesuatu..kita kene lah redha jugak ape yang kita korbankan...

mula-mula aku nak cakap pasal pengorbanan ibu bapa kita..ibu bapa kita dah banyak berkorban dari untuk membina kita sehingga di usia sekarang...segalanya memerlukan kekentalan emosi untuk mendidik,membesarkan dan membuatkan kita bahagia...oleh sebab itu, allah sendiri menyuruh kita untuk mentaati ibu bapa kita...hargailah walau macam mana jahat pun ibu bapa kita...dalam stiap pengorbanan yang kita lakukan terselit ujian untuk hati kita sama ada ikhlas atau tidak menempuh dugaan ini...

second, pengorbanan dari seorang kekasih..kekasih tak beerti pakwe kita or orang yang kita cinta tetapi suami atau isteri kita...pun boleh dikira sebagai kekasihh...tipu lah,tiada pengorbanan kita lakukan untuk kekasih kita..bagi kekasih yang tidak halal ini, ingatlah yang tak salah untuk berkorban tapi jangan sampai maruah tergadai..jika tiada jodoh antara masing-masing jangan lah mengadaikan apa yang ada demi meragut die kembali..tak manis untuk orang lain pandang..if kita sayang sangat kat die or kekasih tak halal kita...kita kenalah biarkan dia hidup bahagia..takkan die perlu sengsara untuk melihat kita bahagia..memang macam tak adil..tapi hakikat tetap hakikat...bagi kekasih yang halal,pengorbanan dan cabaran hidup untuk membina sebuah rumah tangga sememangnya hebat..tapi ingat lah yang die hak halal kita..berkorbanlah seandainya mampu bahagiakan die..tak salah jika kita yang berkerjaya berkorban untuk menjaga nak kat rumah semua...memenuhi segala tanggungjawab sebagai seorang isteri..

pengorbanan diri kita sendiri...apa salahnya kalau diri kita berkorban demi mendapatkan apa yang kita nak tak salah..dan tak salah kita relakan saja pengorbanan kita sekiranya hal yang kita bakal lakukan akan melukan hati kita...jujur lah,setiap pengorbanan tidak ada yang tidak menyakitkan..semua pasti ada...

aku sendiri pun,berkorban perasaan sakit hati demi teruskan pelajaran aku, tahan hadapi laptop rosak walaupun hanya allah je tahu betapa terluka dan terhiris hati aku...dan teruskan hidup tanpa rasa yang hampir kosong kerana cinta yang tak bebunyi..aku akan tersenyum melihat orang lain atau die bahagia...dan aku rela menahan sakit jika itu je mampu wat diee bahagia...aku takkan pernah mintak balasan itu je sebab pasti akan ada bahagia walapun dengan orang yang kita sendiri or aku nak...

itulah erti sebuah pengorbanan bagi aku, dan jujur aku tak setuju statement yang kata pengorbanan akan harus di balas dengan pengorbanan yang sama besar dilakukan...

sampai disini lah post aku,sekiannn...
wassalam...

2 comments:

  1. sesuatu yg kita korbakan tu pasti ada balasan nya dari allah dear.. ada hikmah di sebalik semua yg berlaku... :)

    ReplyDelete