27 November 2011

KiSaH tElAdaN...

Seorang tua sedang menangis di sebuah bangku bersama sebuah cawan untuk disimpannya duit dari simpati warga kota dan kemudiannya didatangi seorang pemuda duduk sebelahnya.

Sufi : Assalammualaikum pak cik (sapaanya diserta senyuman ikhlas )

Pak Man : Waalaikumsalam, Nak bantu pak cik nak (sambil dihulurnya cawan itu ke arah sufi)

Sufi memasukkan wang ke dalam cawan tersebut sambil tersenyum .

Sufi : Pak cik, saya ada belikan pak cik makanan, mari kita makan bersama.

Pak Man : Alhamdullilah, terima kasih nak .

Sufi : Pak cik sudah lamakah pak cik mengemis? Maaf jika soalan ini membuat pak cik terasa, saya hanya bertanya sahaja .

Pak Man : Sudah nak, sudah lama

Sufi : Bagaimana pak cik jadi macam ni??

Pak Man : Ini balasan buat pak cik nak. Pak cik menyesal, dahulu pak cik juara kota, semua orang menghormati pak cik, jalan-jalan di kota ini milik pak cik dahulu. Apabila sebut sahaja nama pak cik, pasti semua akan kecut perut, tapi itu dahulu nak, sekarang tiada siapa yang endah akan pak cik.

Dulu hidup pak cik mewah, tapi sekarang inilah pak cik, kais pagi makan pagi , kais petang makan petang.

Pak cik berdosa nak, pak cik derhaka pada ibu pak cik, pak cik suka memaki hamun dia kalau pak cik tidak dapat apa yang pak cik inginkan, pak cik telah halau ibu pak cik dari rumah kerana pak cik malu ada seorang ibu seperti dia.

Pak cik hina dia, dia merempat, tidur dikaki lima, mengemis seperti pak cik, pak cik anak derhaka nak, anak derhaka inilah balsan buat pak cik. ( si tua itu mengalir air mata kerana terlau sedih mengenangkan kisah silamnya)

Sufi : Sabar pak cik, minum air itu pak cik akan tenang, ibu pak cik masih hidup ke sekarang?

Pak Man : ibu pak cik? dia dah .... dia dah tiada,sudah meninggal, pak cik yang langgar dia.

sufi terpempan apabila mendengar luahan hati Pak Man. Nauzubillah .. tergamaknya Pak Man ini.

Pak Man : Pak cik langgar dia sebab pak cik malu ada ibu mengemis di kaki lima, pak cik rasa terhina, tapi sekarang pak cik menyesal kerana beberapa hari selepas kejadian itu, pak cik terlibat dalam kemalangan, dan menyebabkan kaki pakcik tempang dan perlu menggunakan tongkat untuk bergerak.

Sejak dari hari itu, semua kemewahan, keistimewaan pak cik hilang, orang-orang sisih pak cik, pak cik hilang tempat tinggal, terpaksalah pakcik mengemis dan duduk di kaki lima ini untuk menuruskan hidup.

Pak cik sentiasa berdoa agar nyawa pakcik dicabut kerana pak cik sudah tidak sanggup untuk hidup di muka bumi ini. Tapi pak cik risau, adakah TUHAN akan menerima pak cik yang hina ini?

Sufi : Usah bimbang pak cik, masih ada masa untuk kita kembali kelandasan kita , pintu taubat sentiasa terbuka untuk kita selagi kita masih hidup , ALLAH itu maha pengampun, sentiasalah kita berdoa kepadanya untuk dihapuskan segala dosa-dosa yang telah kita lakukan dahulu .

Kesimpulannya,

Jasa Seorang Ibu Tidak Terkira, Sayangilah Ibu Sementara Mereka Masih Bernafas Di Dunia Ini. Ingatlah selagi Ibu masih hidup, kasihi dan sayangilah Ibu. Dan jika Ibu sudah meninggal dunia, ingatlah jasa ibu, doakan kesejahteraan ibu. Siapalah kita tanpa jasa dan pengorbanannya.

Sekiranya kita masih punyai ibu dalam menjalani hidup ini, hargailah ibu, jaga hati ibu dan hadiahkanlah keperibadian yang baik untuk ibu, agar ibu puas dengan apa yang ibu korbankan, agar ibu bangga kerana punyai anak soleh/solehah yang akan mendoakan ibu di akhirat kelak.

23 November 2011

SaTu KePutusan

assalamualaikum.....

ape khabar hari ni aku nak wat post merepek merapu,meraban sikit....
aku nak sewel jugak untuk post ni....

ramai kawan aku cakap,...
bebbb,ko lupakan la dia tu...
da dkat 2 tahun dalam hati kau....
tapi ko tak penah dapat pape pun.....
sapew cakap aku tak dapat pape....
aku bahagia...aku rasa tenang je...
aku okayyy je...cuma aku teringin gak nak kenal die gak...
nak kawannn...kawan bese chit chat...kawan gelak-gelak pun tak pe...
or kawan untuk meluahkan rasa dia pun tak pe walupun tentang awek die....
aku ok klau die nak marah aku...tapi aku tak okay kalau dia maki aku...
aku tak kisah dan aku okay kalau aku boleh pandang die dari jauhh...
aku okay walaupun,aku ada hasrat yang tak tercapai...
iaitu jadi kawan die....
aku ok je kalau die ade awekkk...tapi asal awek die baikk tak pe...
aku tak kisahhh....
aku okay kalau die bahagia....
tapi aku takkan okay or senang kalau die susahhh....


cinta memang ade pada setiap manusia....
tapi cinta kepada maha esa harus di utamakan...
cinta kan manusia semestinya akan mati...
yang pergi tetap pergi....
dengan ini....aku buat keputusan untuk lupa dia...
walaupun,aku sakittt....
aku tak kira....
tak de sebab untuk ni...ini adalah keputusan yang muktamad...
aku akan cuba usaha dalam masa 1 bulan ni...
ade prestasi tak...kalau tak....
aku double kan usaha...

kalau tak aku akan usaha sibukkan diri aku...
untuk lupa dia...


itu je cara yang mampu aku fikirkan kali ni...
cukup itu je,....

14 November 2011

JaLaN-JaLaN

assalamualaikum....

ape khabar????moga-moga sihat lah hari ni...semalamaku pegi pusat zakat untuk memohon bantuan berbentuk biasiswa dan aku rasa memang ramai yang mohon...aku tahu permohonan baitulmal ni cukup terkenal kat Malaysia dan ramai umat islam yang tidak berkemampuan turut memohon...
.but every permohonan ade terms and condition die..betul tak???
dan sekarang aku baru tahu if kita nak pegi sana kita harus memakai pakaian yang menutup aurat..wajib pakai tudung...wait3....bukan ke kita wajib pakai tudung walau dimana-mana pun ke????
ish2....aku ni blur la,benda macam tu pun aku tak tahu lagi...

selepas selesai segala urusan aku pegi chow kit..kawasan die kat belakang tu je pun...tak jauh pun...aku pegi dengan kawan mak aku...serius aku tak pernah pegi chow kit.....
sebenarnyabila aku jejak je aku rasa aku pegi satu tempat yang bukan aku punya tempat...my mean is Malaysia...mybe i'm still in Malaysia but aku rasa separuh or lebih adalah luar negara yakni peniaga dia adalah bukan warganegara malaysia...sebab aku tak nampak sangat peniaga melayu...
masa kat sana gakaku nampak kekasaran sikap manusia sesama manusia...mybe budaya mengatakan 'maaf'' tak berapa nak ada sebab tadi ramai gila yang langgar aku but no one say anything like sorry..bukan aku nak kritik...but just my point of view from that side..suasana memang biasa la sesak...entah kenapa aku rasa sedih dengan cara mereka untuk meneruskan hidup..aku rasa begitu besar cara mereka untuk teruskan hidup...dieorang tak kisah nak kerja ape...janji halal dan dapat duit...penat, kotor atau ape pun bukan masalah lagi...mereka kerja pun untuk masa depan keluarga mereka sendiri...aku tak nafikan kerajaan malaysia memang  banyak membantu kerajaan indonesia dengan memberi peluang pekerjaan...bukan setakat kerja je die bagi tempat tinggal kot...dengan duit malaysia jauh lagi besar dari mata wang indonesia...itu sudah mampu memberi hasil yang lumayan...


banyak betul aku membebel....aku tak tahu nak merepek pape lagi...hahahhaha....
cukup suda lah....

assalamualaikummm

13 November 2011

Kisah Aku Yang Di Salah Anggap...


kejadian ini di sebuah surau di hypermarket

muncul la seorang remaja yang ingin menunaikan solat magrib.
suasana agak bising kerana ada seorang ibu yang membawa anak nya untuk menunaikan solat.

aku membiarkannya, lalu aku mengambil wuduk dan menunaikan solatku...
semasa di rakaat pertama selepas sujud...
aku mahu duduk dan...

keletukkkk...(bunyi yang amat kuat)

tiba-tiba...
anak: ibu,akak tu kentut ke???
ibu:iye ke???kuat betul bunyi nya...
anak:napa akak tu tak berhenti solat???
ibu: entah tak sedar kot...dah la diam la...

dalam hati aku "kaki aku la yang bunyi,bukannya kentut"

11 November 2011

TaWarAn Da MaI Da...

assalamualaikum...
apa khabar???hehehhe,hari ni aku prepare sakan untuk masuk uitm...
dulu aku pra diploma...sekarang,diploma...
aku tetap ingat yang aku ni pra diploma...

dengan usaha yang gigih, cewahhh...
hari tu,04.11...aku dapat result yang membanggakan 3.71...
tak nak tnjuk slip...hehehehe...padahal hari tu da tunjuk...jangan riak qila...
dan kemudian 09.11...keluar pulak result tempat dan course...
aku sebenarnya,tak nak harap tempat sangat cuma ye lah,dapat melaka tu memang da nasib aku kan
dan aku dapat course banking...
ok la,kan..usaha gigih tuu...hehehehhe


now,aku kena masuk 16.11...accuatly,aku takut...aku ni memang lemah semangat pun...
tambahan pulak,aku kena orentasi lagi...
tu yang aku lemah tu...satu badan lemah...tak mahu ahh...
tapi kena gak...so,start 16.11...aku akan bzi tahap gler2 la..
aku tak boleh bayangkan aku macam ne...
tadi aku check tekanan darah tinggi...
tinggi siot 143..mmg tak boleh bla...
ni kna jaga kesihatan...tapi aku ni jenis yang selalu kena di ingatkan ...
macam ne la...agaknya makin teruk kottt...
dah la,sudah2 la tu nak membebel...
ok la,assalamualaikumm...

Share the good things in life with ur Buddyz. Let's share free music and free texts! #DiGiYouths

Share the good things in life with ur Buddyz. Let's share free music and free texts! #DiGiYouths
http://www.churpchurp.com/moshi-akira/share/digi-igetmybuddyz

05 November 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha...

assalamualaikum....
alhamdulillah,hari ni kita masih hidup...
pada hari esok kita semua akan menyambut hari raya haji...dari itu saya mengucapkan..

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

semoga pada hari esok kita mulakan dengan segala yang baru dan nafas yang baru....
biasanya raya haji sinonim dengan ibadah korban...so,tahun ni...
agak-agak la,berapa ekor lembu/kambing/unta/kerbau/segala yang an-a'm...
yang akan di lapah...apabila terima tu,rasa bersyukur harap timbul la...sebab kita ni hidup aman...
dapat makan sedap-sedap...tengok somalia tu....so,ingat taw,kalau nak membazir ingat orang yang susah...
jangan ikut perut je....
raya haji ni juga memberi kita banyak erti dan ia tidak tertumpu untuk ibadah korban sahaja tetapi untuk mereka yang mngerjakan ibadah haji...
semoga selamat pergi dan pulang....
lagipun,makcik and pakcik aku pegi mengerjakan haji....
harap dapat haji yang mabrur,aminnnn....

04 November 2011

Result DaH KeLuaR

assalamualaikum....
ape khabar????sihat????
hari ni, 4.11.11 result exam untuk uitm da kuar...
cuak giler dohhh...muka aku nervous giler,muka aku dah macam ni dah...
mmg cuak giler...
mane nak garu...
mana nak tutup mata pun da tak tahu da...

lagipun,tugas anak adalh membanggakan ibu bapanya...
aku takut sangat keputusan aku teruk...
serius aku dah fikir macam-macam bape pointer aku???nak belajar mana??nak ini...itu lagi...
hahahhahahaha

last,keputusan depan mata...aku tergamam speechless kot...xtahu nak kata apa
result yang boleh di banggakan la...
bukan niat nak tayang sebab ni cuma pra dip je...
orang akan kata,memang la senang untuk dapat...
walau apa pun,ini just share...aku just shot pakai handset je...
so,kne zoom kot,heheheh...

lepas ni aku tak tahu,aku akan dapat ape...
kalau dalam application permohonan aku..aku minta banking for the first...
tempat pun,aku tak tahu lagi...
aku tahu aku takut dapat tempat yang aku tak rela je,macam segamat,,,
aku tahu segamat bukan ngeri sangat pun...bese je,cuma aku yang tak nak agaknye...
so,setakat ni je la post aku...aku tak nak pok pek panjang-panjang bahaya...
nanti orang kata riak la pulak
wassalamualaikum

02 November 2011

Di Uji Lagi Sekali

assalamualaikum...
apa khabar??harap semua sihat dan tak sedih2...
kita semua sebagai manusia...ada ujian untuk diri masing-masing...
serius memang sedih ,tapi....
hidup manusia ni kena teruskan seandai masih bernyawa wehhhh...
jangan la amik jalan bodoh macam bunuh diri,tu bukan bodoh da...
i2 da bangang nama nya...
aku pun,sedih ape bila di uji..tapi kite kena jugak kuat...
no matter how hard our heart hurt...
ada orang tu ujian dia macam sentiasa malang...
ada yang sentiasa hidup susah,di caci, di hina..
ada yang tak dapat cari jodoh or sentiasa putus cinta,,,
apa lagi yang mampu hanya lah redha...
banyak berdoa supaya di sejukkan hati...
di tenangkan jiwa...

aku pun tak nak lenggok kiri kanan..
serius aku sebenarnya telah diuji...aku bersyukur aku diuji untuk tika ini..sebab allah sayangkan aku...
ujian aku ali ini adalh cinta yang di cari sendiri...aku terjatuh hati pada orang yang serius,tak sesuai..
aku tetap nak dia..walaupun,dia da kate macam..aku bukan nak ape..aku nak kawan dia je...bukan pape pun...
aku tak nak simpati dia pun...sekarang ni,serius aku dah tahu sapa awek die...
awek die comel...comel giler la...swear!!!!!!!!!
tipu,kalau aku cakap aku tak kecewa...
aku dah gila bayang kot kat dia...aku dah tak boleh jauh cinta lagi...
serius aku memang nak bahagia...aku suka dia bahagia...aku risau dia sakit...
aku sedih bila dia sedih...andai pape jadi aku nak tuntut bela unuk dia...walaupun aku hanya wanita...
perempuan biasa..aku punya ilmu...aku tak punya harta...
aku tak tahu ape yang allah nak beri pada aku...tapi hati aku berdetak pada seseorang bila aku engok gambar die dengan awek die...
nape si dia yang menjengkel kan tu..muka dia tak de emotion kot...
lagipun,aku tak mampu jumpa dia lagi da kot...
mungkin tak akan or mungkin orang tu ade macam akmal faiz dengan awek die sekarang....

cinta sememang hak milik semua..
cinta hanya kerana nafsu atau allah...
kita sebagai manusia la penentunya...
bagaimana kita untuk teruskan hidup bergantung pada kita...

tak lama lagi ada cerita baru OMBAK RINDU..
1 disember dieorang punya tayangan ...
tak sabar+sayu...
sebab cerita dia memang sedihhh...
lastly,ni dia saoundtrack ombak rindu...

wassalamm...